[ File # csp5751103, License # 1467423 ]
Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php)
(c) Can Stock Photo Inc. / pixelbrat

Kinecoach bij obesitas

Kinecoach bij obesitas bij kinderen en  volwassenen : wereldwijd is er sprake van een obesitasepidemie bij kinderen/adolescenten. Beweging wordt als een hoeksteen beschouwd voor de behandeling van obesitas bij kinderen/adolescenten. Officiële richtlijnen bevestigen de noodzaak en de impact van bewegen en verhoogde fysieke activiteit bij jongeren met obesitas .

Er blijkt een behoefte aan een systematische kinesitherapeutische evaluatie m.b.t. screening voorafgaand aan deelname (medische risicofactoren, psychosociale barrières, lichaamsbouw, lichamelijke fitheid en activiteit) bij jongeren met obesitas.

Obesitas heeft een enorme gezondheids- en socio-economische impact, in het bijzonder bij kinderen/adolescenten : zwaarlijvige kinderen/adolescenten lopen een hoger risico om endotheliale disfunctie, hypertensie, insulineresistentie, cholecystolithiase, niet-alcoholische leververvetting, ademhalings- en orthopedische aandoeningen, en/of psycho-sociale/psychiatrische problemen en resulterende verminderde kwaliteit van leven ontwikkelen .

Bijgevolg moet obesitas bij kinderen/adolescenten beschouwd worden als een ernstige pathologische aandoening en moeten maximale inspanningen geleverd worden om de preventie en therapie van obesitas bij jongeren te verbeteren .

Een verhoogde calorieverbranding (bevordering van activiteit) en ook de vermindering van de calorie-inname is belangrijk om massaverlies van het vetweefsel te genereren bij obese kinderen/adolescenten.